Wat is squash?

Squash is een intensieve, technische, maar vooral heel erg leuke sport om te spelen! In de meeste gevallen speel je met twee mensen op de baan, maar er wordt ook af en toe gedubbeld. Omdat squash in een beperkte ruimte wordt gespeeld, is het voor de veiligheid belangrijk dat de spelregels goed worden gevolgd. Maar gelukkig zijn er niet zo veel regels ;-).

Hier geven we je een korte uitleg over het squashspel en de spelregels.

De squash bond heeft een website met alle squashregels en situaties!

Hoe speel je squash?

Squash is een uitdagende en afwisselende racketsport die normaal wordt gespeeld door twee spelers op één baan. Je slaat de bal om-en-om naar de voormuur, eventueel via de muren aan zijkant of achterkant. De rally begint met de service vanuit servicevak (gele vak op afbeelding) naar het onvangstvak aan de andere kant van de baan (groene vak op afbeelding). Verlies je een punt, dan gaat de service over naar je tegenstander.

2 spelregel       1 spelregel

Squash is verkozen is tot één van de gezondste sporten ter wereld!

Hoe gaat de puntentelling?

Je scoort een punt als je tegenstander de bal meer dan een keer laat stuiteren voordat hij/zij de bal slaat. Als je de bal op de rode lijn of erboven speelt is die uit en krijgt je tegenstander een punt.
De speler die als eerste 11 punten maakt wint de game. Bij 10-10 verleng je tot een speler 2 punten meer heeft dan de tegenstander (met 2 punten verschil winnen). Wedstrijden zijn vaak ‘best of 3 (of 5)’; De eerste die 2 of 3 games heeft gewonnen.

Wist je dat je ook kan dubbelen bij squash -met vier spelers op één baan!

Veiligheid

9 spelregelTijdens het spelen, als de tegenstander in je slag naar de voormuur staat (zie afbeelding links), stop dan met spelen. Je krijgt een stroke, wat betekent dat je de rally wint en dat je een punt krijgt.

Als je tegenspeler net buiten de driehoek staat, of je weet bijna zeker dat je hem/haar zal raken, stop de rally vanwege veiligheidsredenen. De rally mag opnieuw worden gespeeld, dit noem je een let. Maar als er geen hinder van de tegenstander was, dan krijg je een no let en verlies je de rally en dus natuurlijk een punt.

Als je tegenstander te dichtbij je staat als je de bal wilt slaan, stop de rally.

10 spelregelAls hij/zij in je zwaai staat (zie afbeelding rechts) krijg je een stroke; je wint de rally.

Als je bang bent om hem/haar te raken, maar je tegenstander heeft je genoeg ruimte gegeven, dan krijg je een let. 

Als je niet door je tegenstander wordt gehinderd, dan krijg je een no let.

Meer lezen?

Kijk hier voor alle regels van de Squashbond.

In deze video legt wereld nr.3 Nick Matthew nog even kort de regels uit: